اسپرینکلر

0
اسپرینکلر

همه چیز در مورد انواع اسپرینکلر و نحوی کارکرد آن

[ آنچه در مطلب اسپرینکلر ( اسپرینکلر پایین زن ، اسپرینکلر بالازن و … ) می خوانید: ]

قبل از اینکه در مورد سیستم اطفای حریق و انواع اسپرینکلر توضیحی بدهیم بهتر است برای درک بیشتر ابتدا به تاریخچه آن بپردازیم.

اسپرینکلر چیست :

اسپرینکلرها سیستم آبپاش هستند که به منظور خاموش کردن حریق یا کنترل آتش مورد استفاده قرار میگیرد. این سیستم باعث کاهش دما و خاموش شدن حریق میکند و باعث میشود که حریق پخش نشود و تا زمان آمدن نیروهای آتش نشانی حریق را کنترل کنند.

به طور کلی sprinkler یک سیستم آبپاش هستند که به سیستم لوله کشی آب و پمپ متصل و از سقف آویزان هستند.

تاریخچه اسپرینکلر :

اسپرینکلر یا همان آبفشان در سال 1874 میلادی توسط هنری پارملی اختراع شد، که این وسیله به عنوان یکی از کار آمدترین وسیله ی ایمنی با هدف حفظ جان و مال مردم شناخته شده است.

اسپرینکلرهای ساخته شده به مدل نمکدانی معروف بودند که به یک لوله کشی آب تحت فشار متصل میشدند و دارای یک درپوش فلزی که با استفاده از لحیم به بدنه متصل شده است.

این لحیم طوری طراحی شده بود که در دمای 70 درجه سانتی گراد ذوب میشد و باعث میشد آب درون لوله از Sprinkler خارج شود.

در سال 1896 میلادی ایالت متحده ی آمریکا جهت هماهنگ نمودن و یکپارچه سازی اجزا و نصب این سیستم یک ائتلاف ملی حفاظت از حریق NFPA ( National Fire Protection Association ) را تشکیل دادند.

بعد از تشکیل سازمان NFPA شرکتهای بیمه وارد یک تجارت جدید به نام حفاظت از ساختمان ها در برابر آتش شدند.

که سبب شد نخستین آیین نامه های حفاظتی از ساختمانها در برابر حریق توسط بیمه گران و کمیته ی اصلاح بیمه ی انگلستان تدوین شود.

که این آیین نامه قوانینی بود که در زیر به آن اشاره میکنیم:

برای یک پشت بام شیب دار با شیبی بیشتر از 1 به 4 ، یک لوله آبپاش به موازات تیزه ی بام قرار میگیرد و اسپرینکلرها و یا آبپاشها در دو طرف آن نصب میشود.

توجه توجه ::

در صورتی که در از سیستم اطفای حریق مسکونی در منازل استفاده میکنید و میخواهید در مورد آن اطلاعات بیشتری بدانید بر روی لینک کلیک کنید.

نحوه ی تماس با شرکت صحاب
نحوه ی تماس با شرکت صحاب
قوانین نصب آبپاش ها :

فاصله ی آب پاشها بر اساس یک خط موازی با تیزه ی بام میباشد. بعدها آیین نامه ها، طرحها و جداول جدیدی مجددا ارائه شده که باید لوله کشها با بیمه گران این صنعت مشورت کنند.

در سال 1905 موسسه ملی آبپاش اطفای حریق تاسیس شد.

دلیل تاسیس این سازمان بخاطر این بوده است که دو سال قبل از تاسیس این سازمان آتش سوزی تئاتر ایروکوییس در شیکاگو اتفاق افتاد که باعث کشته شدن 602 نفر شد.

در سال 1911 آتش سوزی کارخانه شرت ویست نیویورک باعث شد که 150 نفر کشته شوند که این موضوع سبب شد دو سال بعد از این اتفاقها آیین نامه جدید ایمنی جان انسان منتشر شود.

آیین نامه ها بر حسب شرایط و اتفاقات افتاده شده دائم در حال تغییر بود که در سال 1999 استاندارد NFPA (شماره 13) با ویرایش 57 خود مواجه شد.

دلیل طراحی اسپرینکلر :

سیستم آبپاش اطفای حریق برای کنترل کردن حریق تا زمانی که نیروهای کمکی سازمان آتش نشانی برسند و یا خاموش کردن حریق طراحی شده است.

ایمنی این سیستم درسال 1920 توسط یک محرک موتوری بهبود یافت.

که امروزه این آبپاشها را با نامهای: ( اسپرینکلرمخفی، اسپیرینکلرپایین زن، اسپرینکلربالا زن، اسپرینکلردیواری و… ) میشناسند که هرکدام از اینها شامل سیستم واکنش سریع و یا سیستم استاندارد میباشد.

که در زیر به بررسی هر کدام از اینها به صورت کامل میپردازیم. به دلیل بروز آتش سوزیهای بیشمار و کشته شدن خیلی از افراد مردم به تدریج با ضرورت نصب سیستم اطفای حریق اتوماتیک یا سیستم حفاظت در برابر آتش ساختمان ها آشنا شدند.

که برخی از این آتش سوزیهای اتفاق افتاده شامل:

1- آتش سوزی کلوپ شبانه در 28 نوامبر 1942 در بوستان آمریکا باعث کشته شدن 490 نفر شد و تعدادی زیادی از افراد به دلیل آتش سوزی مجروح شدند.

2- آتش سوزی دو هتل شیکاگو و آتلانتا در سال 1946 باعث شد که 18 نفر کشته شوند.

بوده است.

که پس از آتش سوزی در هتلها در سال 1946 ، آیین نامه نصب اسپرینکلر در ساختمان ضروری اعلام شد.

جامعه مهندسان حفاظت در برابر آتش در سال 1953 تاسیس شد که با اقدامات پیشگیری از آتش تا کنون همراه بوده است.

اقدامات انجام شده توسط این سازمان شامل اصلاح: (محصولات حفاظت در برابر آتش و تکنیکهای محاسبه ی هیدرولیک و همینطور آیین نامه ) بوده است.

تحول در طراحی سیستم آبپاش در سال 1973 :​

در سال 1973 معرفی لوله های نازک باعث کاهش شدید هزینه های نصب سیستم آبپاش شد که حتی اگر در هنگام ساخت آپارتمان این سیستم را نصب کنند هزینه ی انها پایین تر می آمد.

طبق تحقیقات 10 ساله ی انجام شده توسط یکی از شرکتهای بیمه کننده نشان میدهد که:

83% از حریقها توسط 10 آبپاش (sprinkler) کنترل میشوند.

50% الی 60% حریقها توسط 3 sprinkler خاموش میشوند.

 37% از حریقها توسط یک sprinkler قابل کنترل است.

این آمار نشان میدهد که اگر ساختمانها به سیستم اطفای حریق مجهز باشد از خطرات جانی و مالی بسیاری جلوگیری میکند.

سیستم آب پاش اتوماتیک یا سیستم اسپرینکلر اتوماتیک از گسترش سریع حریق به قسمتهای دیگر و دود مرگ بار حاصل از حریق جلوگیری میکند.

حال که با تاریخچه سیستم اطفای حریق و دلایل استفاده از سیستم آب پاش کمی آشنا شدید به بررسی سیستم اطفای حریق اسپرینکلر میپردازیم.

اسپرینکلرها :

اسپرینکلرها شامل یک شبکه لوله کشی شده است که در سقف یک ساختمان قرار دارد که هر آبپاش و یا Sprinkler بخشی از یک سیستم اطفای حریق است.

میتوان sprinkler را یک سوراخی درون لوله های آب دانست که با استفاده از آن آب بر روی حریق پاچیده میشود.

به طور کلی Sprinklerها دارای دو نوع اسپرینکلر 1/2 و اسپرینکلر 3/4 تقسیم میشوند.

 sprinkler 3/4 نسبت به sprinkler 1/2 میزان پاشش آب بیشتری دارد و سایز لوله های آبپاش 3/4 بزرگتر از 1/2 است.

اجزای اسپرینکلر یا ساختار اسپرینکلر :

اسپرینکلرها از 4 قسمت کلی تقسیم میشوند:

1- قاب یا همان فریم (Frame): قاب به بدنه ی آبپاش که تمامی اجزا بر روی آن سوار میشوند گفته میشود.

2- اتصال حرارتی ( Thermal linkage ): از این وسیله برای کنترل جریان آب و همچنین برای تشخیص حریق استفاده میکنند که دارای دو نوع است. اولی حباب شیشه ای ( Glass Bulb ) و دومی اتصال زودگداز (fusible Link ) است.

3- در پوش ( Cap ): بر روی Sprinkler یک روزنه ای وجود دارد که بر روی مقدار آب خارج شده از آبپاش تاثیر میگذارد که به آن اوریفیس نیز گفته میشود.

درپوش بین سنسور حرارتی و اوریفیس قرار دارد که مانع نشتی آب میشود. با از بین رفتن سنسور حرارتی باعث جدا شدن در پوش و خارج شدن آب میشود.

4- صفحه ی منحرف کننده جریان آب : که به این صفحه دفلکتور گفته میشود.

دفلکتور چیست ؟

یکی از عوامل بسیار مهم که باعث تفاوت در انواع sprinklerها میشود دفلکتور یا منحرف کننده آب است که جریان خروجی آب از لوله و نحوه ی پاشش آن بر روی حریق را کنترل میکند و به آب شکل میدهد.

به این صورت که وقتی درپوش جدا میشود آب از اسپرینکلر خارج شده و به این صفحه با دفلکتور بر خورد میکند و آب به صورت قطرات کوچکتر تقسیم میشود.

کوچیکتر شدن قطرات آب سبب پوشش دهی بیشتر sprinkler میشود و باعث میشود که حرارت بیشتر به خود آب جذب کند.

انواع اسپرینکلر ها و طرز کار اسپرینکلر :

 

اسپرینکلرها بر حسب نوع پاشش آن دارای مدلهای مختلفی هستند که شامل :

1- اسپرینکلر بالا زن (Upright)

2- اسپرینکلر پایین زن (Pendent)

3- اسپرینکلر بغل زن (sidewall sprinkler)

4- دکوراتیو ( Concealed)

5- دیواری (wall-side)

6- اسپرینکلر توکار یا مخفی

با اینکه شکل ظاهری این اسپرینکلر بالازن upright sprinkler، پایین زن pendent sprinkler، بغل زن sidewall sprinkler با هم تفاوت اندکی دارند اما همین تفاوت کوچک باعث شده اینها از لحاظ پاشش آب با هم متفاوت باشند که این مورد بسیار مهم است.

اسپرینکلر پایین زن :

اسپرینکلر پایین زن
اسپرینکلر پایین زن

اسپرینکلرپایین زن فلیمگارد از لوله های تعبیه شده درون سقف آویزان شده است و آب را با الگو مخروطی با استفاده از صفحه ی منحرف کننده ی آب که به صورت محدب است آب را بر روی حریق میپاشاند.

برخلاف اسپرینکلرهای پنهان یا اسپرینکلر مخفی که خود را درون صفحه هات تزئینی پنهان میکنند این اسپرینکلرها بعد از نصب کاملا مشخص است.

یکی از متداول ترین نوع اسپرینکلر، اسپرینکلر پایین زن است که کاربردی زیادی دارد مثلا در ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری استفاده میشود.

اسپرینکلر بالا زن :

اسپرینکلر بالا زن
اسپرینکلر بالا زن

این اسپرینکلر نوعی دیگر از اسپرینکلرها است که در مواقع حریق آب را ابتدا به بالا میپاشند و سپس به صفحه ی پخش کننده یا منحرف کننده آب که به شکل مقعر است برخور میکند و آب به شکل گنبدی شکل بر روی حریق میپاشاند.

اسپرینکلر بغل زن :

از این نوع از اسپرینکلرها در امتداد دیوارها یا زیر لوله کشی سقفی که در دسترس نباشد و یا برای زیبایی بیشتر در قسمتهای پنهان خانه نصب میشود.

این اسپرینکلرها بیشتر برای اتاقهای کوچک و یا راه روها، کمدها استفاده میشود. که بیشترین کاربرد این سیستم در هتلها، رستورانها، مساجد و کلیساها و همین طور ساختمانهای تجاری کاربرد دارد.

آبپاش افقی باید در زیر سقفهای صاف و مسطح به شکل افقی نصب شود که دارای یک پنکه دنده ی نیم دایره است که باعث میشود الگوی پاششی به صورت هلالی شکل باشد.

اسپرینکلر توکار :

sprinkler توکار یا مخفی همان sprinkler pendent هستند که درون سقف قرار دارد ویک در پوشی روی آن قرار گرفته است.

دلیل استفاده از این نوع از آبپاشهای مخفی به دلیل زیبا سازی محیط است. یکی از انواع اسپرینکلرهای مخفی را میتوان اسپرینکلر فلش تایپ دانست. برای مشاهده ویژگی این نوع سیستم بر روی لینک کلیک کنید.

تفاوت اسپرینکلرها بر حسب تحمل به دما :

هر اسپرینکلر فلیمگارد دارای یک حباب شیشه ای یا بالب است که دارای درجه بندی مختلف است. این حبابها بر حسب دمای محیط شکسته شده و آب درون لوله از آن خارج میشود. در زیر به توضیح این درجات میپردازیم.

همانطور که در بالا توضیح داده شد اسپرینکلرها بر حسب تحمل میزان دما با هم متفاوت است دلیل این امر بخاطر این است که دمای نقاط مختلف کشور و یا جهان با هم متفاوت است و نمیتوان از یک Sprinkler برای تمامی مناطق استفاده کرد. برای نمایش تفاوت دمای آنها از مایع رنگی درون حباب استفاده میکنند.

ممکن است این سوال برای شما در ذهنتان ایجاد شود که مایع داخل اسپرینکلر چیست؟

((در جواب باید گفت مایع درون آبپاشها از نوع جیوه است.))

درجه بندی اسپرینکلر
درجه بندی اسپرینکلر
1-اسپرینکلر 57 درجه فلیمگارد با حباب نارنجی :

اسپرینکلرهایی که مایع درون حباب شیشه ای آن به رنگ نارنجی است نشان دهنده ای این است که این sprinkler را باید در دمای حداکثر سقف 38 درجه سانتی گراد یا 100 درجه فارنهایت نصب کرد و در هنگام حریق وقتی دمای محیط به 57 درجه سانتی گراد یا 135 درجه فارنهایت رسید شروع به کار میکند.

2- اسپرینکلر 68 درجه فلیمگارد با حباب قرمز :

اسپرینکلرهایی که مایع درون حباب شیشه ای آن به رنگ قرمز است نشان دهنده ی این است که این اسپرینکلر ul را باید در دمای حداکثر سقف خانه 38 درجه سانتیگراد یا 100 درجه فارنهایت نصب کرد که وقتی دمای اطراف آبپاش به 68 درجه سانتیگراد یا 155 درجه فارنهایت رسید sprinkler شروع به کار میکند.

3- اسپرینکلر 79 درجه فلیمگارد با حباب زرد :

اسپرینکلرهایی که مایع درون حباب شیشه ای ان به رنگ زرد است را باید در دمای حداکثر سقف 65 درجه سانتیگراد یا 150 درجه فارنهایت نصب شود و در هنگام حریق وقتی دمای اطراف این سیستم به 79 درجه سانتیگراد یا 175 درجه فارنهایت رسید آبپاش شروع بکار میکند.

4- اسپرینکلر 93 درجه فلیمگارد با حباب سبز :

اسپرینکلرهایی که مایع درون حباب شیشه ای آن به رنگ سبز است نشان دهنده ای این است که این سیستم را باید در دمای حداکثر سقف 65 درجه سانتیگراد یا 150 درجه فارنهایت نصب کرد و وقتی دمای محیط اطراف این سیستم به 93 درجه سانتیگراد یا 200 درجه فارنهایت رسید شروع به کار میکند.

برای مشاهده مشخصات فنی اسپرینکلر فلیمگارد بر روی لینک کلیک کنید.

نحوه ی عملکرد اسپرینکلر :

 

تا کنون در مورد تاریخچه اسپرینکلر، دلیل طراحی اسپرینکلر، انواع اسپرینکلر، اجزای sprinkler و تفاوت آنها برحسب میزان دمای محیط صحبت شده است و یک اشاره های کوچکی در مورد نحوه ی کارکرد این سیستم توضیح داده شد اما در اینجا ما میخواهیم به بررسی دقیق نحوه ی کار کردن Sprinkler بپردازیم.

اسپرینکلرها همانطور که گفته شده است حساس به حرارت است و به صورتی که دما به حد تعیین شده هر sprinkler برسد (بسته به نوع آن) حباب درون آن منفجر شده و باعث میشود آب بر روی حریق بپاشد.

دلیل منفجر شدن حباب بخاطر مایع منبسط شونده درون حباب شیشه است. مایع حساس به حرارت بوده و در هنگام حریق وقتی حرارت بالا میرود مایع شروع به انبساط میکند و حجم مایع افزایش پیدا میکند که این سبب فشار آمدن به حباب میشود و سپس حباب شکسته شده و آب پشت حباب با فشار از داخل لوله خارج شده و سپس با صفحه ی پخش کننده بر خورد میکند.

همانطور که در بالا در مورد انواع آبپاش توضیح داده شده بر حسب نصب هرکدام از اینها آب به یک صورت متفاوت بر روی حریق ریخته میشود.

زمان واکنش اسپرینکلر به سایز حباب شیشه ای درون هر Sprinkler بستگی دارد که در آبپاش واکنش سریع یا آبپاش پاسخ سریع سایز حباب شیشه ای به 3 میلیمتر میرسد در حالی که در اسپرینکلر استاندارد سایز حباب شیشه ای 5 میلیمتر است.

تفاوت اسپرینکلر واکنش سریع با اسپرینکلر استاندارد :

جنبه های تفاوت آبپاش :

1- حساسیت حرارت

2- درجه حرارت

3- اندازه و ابعاد

4- جهت گیری نصب

5- خصوصیات توزیع آب

6- خدمات ویژه برای اطفاء آتش

در اینجا ما قصد داریم به بررسی تفاوتهای اسپرینکلر به صورت مختصر بپردازیم .

تفاوت اسپرینکلر واکنش سریع با اسپرینکلر استاندارد فلیمگارد از لحاظ فیزیکی :
تفاوت اسپرینکلر واکنش سریع با واکنش استاندراد
تفاوت اسپرینکلر واکنش سریع با واکنش استاندراد

همانطور که در بالا به آن اشاره شد تفاوت فیزیکی در سایز حباب شیشه ای ان است که در Sprinklers Quick Response سایز حباب 3 میلیمتر است و در Sprinklers Standard Response سایز حباب به 5 میلیمتر است.

در اصل حبابهایی با سایز کوچکتر در برابر حرارت دارای مقاومت کمتری بوده در نتیجه زودتر میترکد. در واقع اسپرینکلرواکنش سریع از سرعت بالاتری و توزیع آب بهتری بر خوردار است.

تفاوت اسپرینکلر پاسخ سریع با اسپرینکلر استاندارد فلیمگارد از لحاظ عملکرد :

ما در اینجا برای توضیح راحت تر، این موضوع را به دو بخش مختلف تقسیم میکنیم که تک تک به بررسی عملکرد آنها میپردازیم.

عملکرد اسپرینکلر پاسخ استاندارد :

بعد از رسیدن درجه حرارت محیط به حد نصاب تعریف شده برای آنها حباب منفجر شده و آب بر روی حریق ریخته میشود که باعث اطفای حریق در همان مراحل اولیه ی آتش سوزی میشود.

یکی دیگر از کارهایی که این sprinkler انجام میدهد این است که محیط اطراف را کاملا مرطوب کرده که این کار باعث میشود آتش گسترده نشود.تمرکز این نوع سیستم بر روی منشا حریق زیر آن است.

عملکرد اسپرینکلر واکنش سریع :

نرخ پاسخگویی در این واکنش سریع 50 متر بر ثانیه و یا کمتر است. علت واکنش سریع بودن آن کم بودن حجم مایع منبسط شونده درون آن است.

استفاده از این نوع سبب کاهش قابل توجه ی ناحیه های طراحی اسپرینکلرشده و به دنبال آن آبدهی پمپ و حجم مخزن ذخیره مورد استفاده میباشد.

به دلیل واکنش سریع این سیستم نسبت به حریق تولید گازهای سمی و حرارت کمتر شده است.

به همین دلیل برای مکانهایی که امکان تخلیه سریع افراد از آنجا وجود ندارد بسیار کاربردی است که میتوان به بیمارستانها و یا مدارس اشاره کرد.

از مزایای دیگر سیستم واکنش سریع میتوان به بهبود در :

1- محاسبه های هیدرولیکی

2- سایز لوله ها

3- سایز مخزن

4- شیر کنترل ولو

اشاره کرد.

در صورت استفاده از سیستم آبپاش واکنش سریع هزینه ی اجرای سیستم کاهش پیدا میکند.

براساس استاندارد NFPA چنانچه در پروژه زون حریق توسط طراح کاهش یابد، میتوان از اسپرینکلرهای واکنش سریع (Quick respance) به جای اسپرینکلرهای استاندارد (Standard respance) استفاده نمود.

انواع سیستم های اسپرینکلر آتش نشانی :

از لحاظ سیستمی ما میتوانیم Sprinkler را به 4 نوع متفاوت از هم تقسیم کنیم که شامل :

1. سیستم لوله تر

2. سیستم لوله خشک

3. سیستم پیش عملگر

4. سیستم سیلابی

سیستم های اسپرینکلر لوله تر :

سیستم های اسپرینکلر لوله تر یکی از رایج ترین نوع اسپرینکلر محسوب میشود و همین طور اقتصادی ترین نوع سیستم است و هزینه ی تعمییر و نگهدارای این نوع سیستم بسیار کمتر از انواع دیگر سیستمها است.

در سیستمهای لوله تر (Wet Pipe Sprinkler System​) اسپرینکلر به لوله هایی متصل است که درون لوله آب وجود دارد و به محض اینکه حباب منفجر شود آب درون اسپرینکلر به سرعت خارج میشود و بر روی حریق پاچیده میشود.

این امر سبب میشود که عکس العمل سیستم به حریق به زمان کمتری کاهش یابد.

مراحل فعال شدن سیستم لوله تر :
  1. سیستم پر از آب میشوند در حالیکه اسپرینکلرها بسته است (این در شرایطی است که حریق اتفاق نیفتاده است).
  2. وقتی حریق اتفاق بیفتد.
  3. حرارت ناشی از حریق باعث گرم شدن دمای سقف خانه میشود.
  4. سپس اسپرینکلرهای واقع شده در آن مکان فعال شده.
  5. وقتی اسپرینکلرها باز شدن به سرعت آب درون لوله از آن خارج میشود.
معایب سیستم لوله تر :

این سیستم تنها مشکلی که دارد در مکانهای سرد امکان یخ زدن آب درون لوله را دارد که میتوان با رعایت قوانین از ضد یخ درون آب استفاده کرد.

سیستم های اسپرینکلر لوله خشک :

به طور معمول از این سیستم در مناطقی که دمای هوا سرد است به طور مثال دمای هوا کمتر از 40 درجه سانتیگراد باشد و یا در مکانهایی که نمیتوان دمای هوا را بیشتر از این نگه داشت مانند سردخانه ها از اسپرینکلر خشک استفاده میشود.

درون لوله های این نوع سیستم هیچ آبی وجود ندارد بجای آب درون لوله ها نیتروژن و یا هوای فشرده وجود دارد این امر سبب میشود که اسپرینکلرخشک در مقایسه با اسپرینکلرتر دارای تاخیر زمانی در خالی کردن آب باشد.

با توجه به تاخیر زمانی سیستم لوله خشک (از زمان فعال شدن اسپرینکلر تا باز شدن شیر سیستم و حرکت آب درون لوله و تخلیه آب از اسپرینکلر باز شده) سایز این سیستم با محدودیتهایی مواجه است.

به طور کلی زمان تخلیه آب از انشعاب بازرسی باید کمتر از مقدار مشخصی باشد مگر در دو وضعیت زیر که استاندارد NFPA استثنایی را قائل شده است:

1. اگر حجم لوله های سیستم کمتر از قائل است.

2. اگر حجم لوله هاکمتر از 750 گالن بوده و تجهیزات سریع باز شود (Quick Opening Device)  روی سیستم نصب شده باشد.

مراحل فعال شدن سیستم اسپرینکلر خشک :
  1. شیر سیستم خشک توسط فشار هوای درون لوله در حالت بسته قرار دارد.
  2. در مواقع حریق حرارت ناشی از آتش سیستم اطفای حریق را فعال میکند.
  3. هوا از درو لوله ها خارج شده و باعث میشود فشار هوا درون سیستم کاهش یابد.
  4. شیر سیستم باز میشود.
  5. آب به درون لوله ها وارد میشود.
  6. آب از طریق اسپرینکلربر روی آتش ریخته میشود.

در سیستم های خشک اغلب از اسپرینکلر بالازن استفاده میشود این به آن دلیل است که از رسوب گرفتن و یا یخ زدن اسپرینکلر بعد از تست و تخلیه آب که در قسمت منتهی به اسپرینکلر است جلوگیری شود.

درصورتی که میخواهیداز اسپرینکلر پایین زن در این نوع سیستم استفاده کنید باید باید اسپرینکلر روی “خم برگشت” (Return Bend) نصب شود.

توجه توجه :: در صورتی که از این نوع سیستم استفاده میکنید بعد از هر بار فعال شدن اسپرینکلرو خارج شدن آب باید حتما تمامی لوله ها و سیستم را از آب خالی کرد.

سیستم های اسپرینکلر پیش عملگر :

در این نوع سیستم درون لوله ها از نیتروزن تحت فشار یا بدون فشار استفاده میشوند. اسن نوع سیستم مانند سیستم های خشک درون لوله آب وجود ندارد.

در سیستم های پیش عملگر زمانی آب وارد لوله میشود که تجهیزات آشکارکننده مانند دتکتورها با ارسال سیگنال در مواقع حریق باعث باز شدن شیر کنترل ورود آب میشود و آب از اسپرینکلرها خارج میشود.

در هنگام نصب اسپرینکلر در سیستم پیش عملگر باید در کنار هر یک از اسپرینکلرهایی که نصب میشود یک دتکتور نیز نصب کرد.

ارسال سیگنال از طریق دتکتور به شیر کنترل آب به صورت مستقیم نمیباشد و تجهیزات اعلام حریق مانند دتکتورها از طریق پنل کنترل مرکزی به شیر کنترل متصل میشوند.

در این سیستم قابل ذکر است که میتوان از انواع شستی ها و دتکتورها استفاده نمود.

نحو ی اجرای سیستم های پیش عملگر :

به طور کلی سیستمهای پیش عملگر به سه روش اجرا میشوند که در زیر به آن میپردازیم :

1. همبندی تکی (Single Interlock) :

در این روش فرمان باز شدن شیر اتوماتیک از طریق سیستم اعلام حریق صورت میگیرد. اما در این روش ما محدودیت سایز داریم که 1000 آبپاش در هر سیستم است.

قال ذکر است که بعد از باز شدن شیر اتوماتیک سیستم مانند سیستم تر عمل میکند.

2. همبندی دوتایی (Double Interlock) :

در این نوع فرمان باز شدن شیر اتوماتیک از طریق سیستم اعلام حریق و باز شدن اسپرینکلر است.

در این نوع روش ما نیز دارای محدودیت هستیم که محدودیت سایز این نوع سیستم مانند سیستم لوله خشک است و شبکه لوله کشی شبکه ای مجاور نمیباشد.

در این نوع به دلیل داشتن تاخییر زمانی در تخلیه آب مساحت طراحی 30% افزایش مییابد. فشار درون لوله ها 7 psi بوده و کاهش فشار نشانگر وجود نشتی یا فعال(باز) شدن Sprinkler خواهد بود.

4. بدون همبندی (Non-Interlock) :

  فرمان باز شدن شیر اتوماتیک در این نوع سیستم از طریق سیستم اعلام حریق یا باز شدن Sprinkler صورت میگیرد. بیشترین تعداد اسپرینکلرقابل نصب در این نوع سیستم 1000 عدد است.

از این سیستم به سیستم بدون خطا نی یاد میکنند دلیل این امر بخاطر این است که این سیستمها در صورت وجود خرابی در سیستم اعلام حریق به محظ باز شدن آبپاشها آب خارج میشود. فشار هوای داخل لوله ها 7 Psi میباشد.

شرکت صحاب ارائه کننده انواع سیستم های اطفای حریق آماده ی خدمت رسانی به شما مشتریان محترم است. برای کسب اطلاع از نحوه ی فروش اسپرینکلر یا قیمت اسپرینکلر و گرفتن مشاوره تخصصی با کارشناسان ما تماس بگیرید.

نحوه ی تماس با شرکت صحاب
نحوه ی تماس با شرکت صحاب
سوالات متداول در مورد اسپرینکلرها :

1. اسپرینکلر بالا زن

2. اسپرینکلر پایین زن

3. اسپرینکلر بغل زن

4. اسپرینکلر دکوراتیو

5. اسپرینکلر دیواری

شرکت های تولید کننده sprinkler بر اساس موقیعت جغرافیایی و مکان مور استفاده انواع مختلفی از اسپرینکلرها طراحی و تولید می کنند.

مایع درون حباب شیشه ای یا بالب از جنس جیوه هستند که حساس به حرارت هستند.

وقتی دمای اطراف sprinkler به حد تعیین شده برسد جیوه شروع به منبسط شدن می کند و حجم مایع افزایش پیدا می کند.

این امر سبب فشار آمدن به حباب شیشه ای می شود که باعث شکستن شیشه شده و آب درون لوله  از اسپرینکلر خارج می شود

در مکان هایی که امکان یخ زدن آب در لوله وجود داشته باشد از اسپرینکلرها با لوله خشک استفاده می کنند.

به این صورت که آب درون لوله وجود ندارد وقتی Sprinkler فعال می شود به پمپ دستور می دهد و پمپ آب را درون لوله پمپاژ می کند.

همانطور که مقاله جامع اسپرینکلرها مطالعه کردید sprinklerها دارای انواع مختلفی هستند که بر اساس ویژگی آنها اسپرنکلر قیمت متفاوت است.

برای آگاهی از قیمت اسپرینکلر آتش نشانی با شماره 02166556527 تماس بگیرید.

5/5 (1 نظر)
ثبت دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام شما:*

وب سایت:

نظر شما: