تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق

0
تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق

1) تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق

در مقاله های متعدد از تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق که شامل : (تجهیزات اطفای حریق و یا اصطلاحات) است بسیار استفاده می شود. ما در  این مقاله قصد داریم به معرفی تجهیزات ور اصطلاحات اطفاء حریق بپردازیم. با ما همراه باشد.

 

[ آنچه در مطلب تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق می خوانید: ]

1.2) رایزر در سیستم اطفای حریق

رایزر لوله های عمودی در سیستم آتش نشانی متشکل از :

  • لوله ایستاده
  • شبکه اسپرینکلر
  • مشترک

 است. که این لوله ها به صورت :

  • خشک
  • تر
  • ترکیبی

 بر روی ساختمان نصب می شود.

رایز خشک در سیستم اطفای حریق :
رایز خشک در سیستم اطفای حریق

رایزر خشک لوله ای به شکل عمودی است که در حالت عادی درون لوله خالی از آب است و در هر طبقه یک خروجی دارد.این نوع رایزر به آب شهری یا منبع آبی متصل نیست. این نوع سیستم با استفاده از ورودی های پیش بینی شده و با استفاده از پمپ های آتش نشانی تغذیه میشود.

این رایز به آتش نشان ها این امکان را می دهد بدون نیاز به لوله کشی از محل خودرو آتش نشانی تا طبقات فوقانی ساختمان و با استفاده از یک بند لوله استاندارد، آتش سوزی رخ داده شده را در هر طبقه ساختمان مهار نمایند. (این امر سبب می شود که آتش نشان ها اتلاف وقت نداشته باشند و سریعا اقدام به خاموش کردن آتش بکنند.)

رایزر تر در سیستم اطفای حریق :
رایزر تر در سیستم اطفای حریق

در سیستم رایزتر درون لوله ها به طور دائم آب وجود دارد و لوله ها به منبع تامین آب سیستم اطفای حریق متصل است. در این روش امکان تغذیه یا آب رسانی از طریق پمپ خودروی آتش نشانی وجود ندارد.

رایز مشترک در سیتم اطفاء حریق :

در رایزر مشترک فقط یک رایزر جهت تامین آب سیستم اسپرینکلر و سیستم لوله ایستاده وجود دارد. قابل ذکر است استفاده از این روش مستلزم رعایت سایز مناسب و نکات طراحی مربوط به نحوه ی انشعاب گیری می باشد.

2.1) سیستم لوله ایستاده ( استند پایپ ) در اطفای حریق (standpipe)

چیدمانی از لوله کشی، شیرآلات شیلنگ و سایر تجهیزات نصب شده در ساختمان یا سازه است که به گونه ای قرارگیری و نصب شده است که امکان تخلیه آب برای اطفای حریق، حفاظت از اشخاص، حفاظت از سازه و محتویات آن را داشته باشد.

3.1) سیستم شبکه بارنده خودکار (اسپرینکلر) در اطفای حریق (sprinkler system)

این نوع سیستم تشکیل شده از :

  • منبع یا منابع آب
  • یک یا چندین منطقه اسپرینکلر
  • شیر کنترل اصلی
  • چیدمان لوله های متصل به اسپرینکلرها

می باشد.

سیستم اطفای حریق خودکار به منظور کشف و اطفای حریق آبی استفاده میشود که به طور کلی این سیستم عمل کنترل در مرحله اولیه حریق را انجام می دهد که از این جهت در جلوگیری از بروز خسارات بعدی بسیار موثر است و صدمات را به حداقل میرساند.

سیستم اطفای حریق بطور معمول کل ساختمان را مورد پوشش قرار می دهد. در برخی مواقع مراجع ذیصلاح اجرای سیستم اطفای حریق را برای حفظ جان افراد و خروج ایمن افراد از ساختمان در نظر میگیریند به این صورت که فقط قسمت های محدودی که در نظر افراد است تحت پوشش سیستم اسپرینکلر قرار می گیرند.

4.1) سیستم اطفای حریق غیر خودکار

به سیستم اطفای حریق که به صورت غیر خودکار و دستی و توسط متصرفین که شامل : (نیروهای آموزش دیده و یا آتش نشانان) است استفاده شود سیستم اطفای حریق غیرخودکار می گویند.

5.1) سیستم اطفای حریق خودکار

به سیستم اطفای حریق که به صورت خودکار و بدون دخالت انسان و به صورت مستقل یا توسط سیستم اعلام حریق فعال می شود و آتش سوزی را کنترل و یا اطفاء میکند، سیستم اطفای حریق خودکار می گویند.

6.1) شیلنگ نواری یا لی فلت (Lay Flat)

شیلنگ نواری یا لی فلت (Lay Flat)

این شیلنگ به طور معمول بدون آب است و به شکل یک نوار تخت بر روی قرقره یا روی رک های مخصوص قرار میگیرید. در صورت استفاده از این شیلنگ باید ابتدا به صورت کامل این شیلنگ را بر روی زمین باز کنیم و سپس با باز کردن شیر آب، شیلنگ پر از آب شود. از این شیلنگ باید افراد آموزش دیده استفاده کنند.

در بعضی از نوشته ها این شیلنگ را به اشتباه : ( شیلنگ فایرباکس یا شیلنگ کنفی ) نیز می گویند.

7.1) شیلنگ لاستیکی نیمه سخت

شیلنگ لاستیکی نیمه سخت

این نوع شیلنگ به طور معمول از جنس لاستیک بوده و شکل ظاهری آن چه در مواقعی که آب درون آن است چه در مواقعی که آب درون آن نیست به یک شکل است و مشابه هم هستند. استفاده از این شیلنگ احتیاج به آموزش ندارد و از آن جهت خاموش کردن حریق در مراحل اولیه حریق توسط متصرفین استفاده می شود.

در بعضی از نوشته ها این شیلنگ را به اشتباه : ( شیلنگ هوزریل ) نیز می گویند.

8.1) ایستگاه شیلنگ

محلی است که در آن انشعابات شیلنگ های آتش نشانی قرار دارد. و می تواند دارای تجهیزات زیر باشند :

  1. قرقره نگهدارنده شیلنگ
  2. شیلنگ
  3. نازل و ادوات جانبی
  4. خاموش کننده های دستی

9.1) رک مخصوص شیلنگ نواری

محلی می باشد تا یک یا چند شیلنگ نواری آتش نشانی در داخل آن قرار گیرید. این محل برای حفاظت بیشتر می تواند درون کابینت های مخصوص که طراحی شده است قرا بگیرد.

10.1) سر لوله های چرخشی

نوع خاصی از لوله ها است که به دلیل آب بند نبودن درست، جمع شدن ذرات در پشت سر لوله که باعث گرفتگی لوله می شود و سختی کار با آن نباید توسط متصرفین استفاده شود. این نوع سرلوله ها اهرم کنترل ندارند.

11.1) اتصال آتش نشانی (Fire Department Connection)

اتصالات مخصوص نیروهای آتش نشانی که به شبکه های لوله کشی خشک یا ترکیبی داخل ساختمان متصل می شود و توسط پمپ خودروی آتش نشانی تغذیه میشوند.

12.1) انشعاب کمکی آتش نشانی

انشعاب کمکی آتش نشانی مستقل از انشعابات آب مصرفی است. که سازمان آب این انشعابات را به طرور جداگانه به ساختمان ها برای آتش نشانی متصل می کند.

13.1) شبکه آب آتش نشانی

این شبکه شامل :

  1. منبع آب آتش نشانی
  2. لوله های آب رسانی
  3. جعبه های آتش نشانی
  4. شیرهای کنترل و متعلقات
  5. منبع تامیین آب
  6. و …

می باشد.

تنها استفاده و مصرف مجاز برای آب آتش نشانی مجاز است و استفاده از آنها برای مقاصد دیگر مانند:

  1. آبیاری فضای سبز
  2. تامین آب سیستم سرمایش یا گرمایش ساختمان
  3. شستشوی محیط
  4. و …

مجاز نیست.

14.1) کلکتور ورودی پمپ

کلکتور ورودی پمپ وظیفه ی رساندن آب به ورودی پمپ را دارد که آن را به سمت رایزرهای اصلی آتش نشانی هدایت می کند.

کلکتور ورودی و خروجی پمپ

15.1) کلکتور خروجی پمپ

کلکتور خروجی وظیفه جمع آوری آب پمپاژ شده توسط پمپها را دارد که آن را سمت رایزر های اصلی آتش نشانی هدایت می نماید.

16.1) فشارسنج یا مانومتر (Manometer)

وسیله ای برای سنجش و نمایش میزان فشار (سیال داخل یک لوله یا مخزن یا یک شبکه بسته) است.

17.1) پرشر سوئیچ (Pressure Switch)

پرشر سوئیچ

پرشر سوئیچ وسیله ای قابل تنظیم است که امکان ارسال فرمان به تجهیزات دیگر را می دهد. در صورتی که فشار از حد مشخصی کاهش یا افزایش پیدا کند، فرمان متناوبی صادر می کند.

18.1) شیر تست یا تست ولو (Test Valve)

شیر تست یا تست ولو

شیری جهت اطمینان از درست کار کردن یک سیستم (پمپ ها یا شاخه ای از خطوط شبکه بارنده) نصب و مورد استفاده قرار می گیرید.

19.1) شیر دروازه ای با رزوه بلند (OS & Y)

شیر دروازه ای با رزوه بلند

از این شیر به طور معمول در کنترل کردن جریان آب در سیستم های شبکه بارنده آتش نشانی استفاده می شود. قسمت رزوه (Stem) آن  با باز و بسته شدن شیر بیرون یا داخل فرو می رود. این امر سبب می شود که با نگاه کردن با شیر از باز و بسته بودن ان اطلاع پیدا کنید.

20.1) شیر یک طرفه یا چک ولو (Check valve)

شیر یک طرفه یا چک ولو

شیر یک طرفه نوعی شیر است که تنها در یک جهت به سیال اجازه عبور میدهد. از این شیر در مواردی که جهت عبور سیال مهم است استفاده میشود که می تواند در حرکت سیال محدودیت ایجاد کند.

21.1) شیر کنترل یا کنترل ولو (Control Valve)

شیر کنترل یا کنترل ولو

این شیر جریان آب را در سیستم های اطفای حریق کنترل می کند.

نکته :: نیازمند استاندارد ملی است.

22.1) شیر توپکی ربع گرد یا بال ولو (Ball valve)

شیر توپکی ربع گرد یا بال ولو

این شیر دارای یک اهرم با قابلیت حرکت 90 درجه برای کنترل جریان استفاده می شود. برای قطع جریان در این شیر از یک قطعه توپی مانند استفاده می شود. از این شیر در سیستم لوله کشی گاز ساختمان نیز مورد استفاده قرار میگیرد.

23.1) شیر دروازه ای یا گیت ولو (Gate valve)

شیر دروازه ای یا گیت ولو

شیر دروازه ای دارای فلکه ای پیچشی برای کنترل جریان است و برای قطع و وصل کردن جریان از آن استفاده میشود. همچنین در این شیر از یک گُوِه برای قطع جریان استفاده می شود. شیرآلات استفاده شده در لوله کشی آب بهداشتی آشامیدنی عمدتا از این نوع هستند.

24.1) شیر یک طرفه هشدار دهنده سیستم اسپرینکلر یا آلارم چک ولو (Wet Alarm Check Valve)

شیر یک طرفه هشدار دهنده سیستم اسپرینکلر یا آلارم چک ولو

این شیر یک شیر یکطرفه با فشارسنج است که به طور معمول در سیستم اسپرینکلر از آن استفاده می شود. این وسیله می تواند به صورت پکیج متشکل از مکانیزم تشخیص جریان و ارسال سیگنال به سیستم اعلام حریق، شیرتخلیه و زنگ هشدار مکانیکی بود و استفاده از آن در ابتدای رایزرهای اسپرینکلر توصیه میشود.

25.1) منبع انبساط (Chamber)

منبع انبساط

نوعی مخزن تحت فشار که وظیفه کنترل و کاهش شوک های ناشی از افزایش فشار سیستم لوله کشی را دارد.

26.1) استاندارد

تجهیزات و مصالحی که دارای استاندارد مشخص مناسب برای تولید بوده و توسط سازمان ملی استاندارد ایران تائید شده یا دارای استانداردهای معتبر بین المللی باشند.

27.1) فهرست شده (Listed)

تجهیزات، مصالح و یا خدمات مشمول در فهرست منتشر شده توسط نهاد قانونی مسئول که مورد ارزیابی (شامل آزمون و ارزیابی مصالح و یا تولید تجهیزات و ارزیابی خدمات به صورت دوره ای) قرار میگیرند و این فهرست بیانگر این موضوع است که تجهیزات، مصالح و خدمات، مطابق با مقررات، دستورالعمل ها، استانداردها و معیارهای فنی مصوب بوده و مناسب بودن آنها برای هدف مشخصی تائید شده باشند.

در این دستورالعمل، منظور از فهرست شده، تجهیزات و مصالحی هستند که توسط موسسه های داخلی یا بین المللی معتبر و مورد تائید سازمان آتش نشانی تهران نظیر سازمان ملی استاندارد، مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، UL، Vds، FM، LPCB و غیره مورد آزمون قرار گرفته و عملکرد صحیح آنها از طریق بررسی اسناد فنی رسمی، جهت به کار بردن در سیستم های ایمنی و آتش نشانی، مورد تائید قرارگرفته شده باشد. این محصولات در سایت رسمی سازمان آتش نشانی (بخش لیست تجهیزات اطفای حریق) قابل رویت هستند.

28.1) اسپرینکلر یا بارنده (Sprinkler)

اسپرینکلر یا بارنده

اسپرینکلر وسیله ای برای اطفاء حریق یا کنترل حریق است. وقتی حباب شیشه ای حساس به حرارت تا دمای مشخص گرم میشود به صورت خودکار فعال شده و آب را در منطقه تحت پوشش خود تخلیه می شود.

29.1) اسپرینکلر پایین زن (Pendent Sprinkler)

اسپرینکلر پایین زن در تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق به نوعی اسپرینکلر است که دفلکتر آن به سمت پایین است و آب را به سمت پایین تخلیه می کند می گویند.

30.1) اسپرینکلر دیواری (Sidewall Sprinkler)

به دلیل داشتن دفلکتور متفاوت این اسپرینکلر قابلیت تخلیه آب به صورت عمده و به شکل نیم دایره در جهت مخالف دیوار مجاور خود را دارد.

31.01) اسپرینکلر بالا زن (Upright Sprinkler)

نوعی از اسپرینکلر است که جریان آب را به سمت بالا تخلیه می کند و سپس به دفلکتور برخورد کرده و آب به سمت پایین تغییر مسیر پیدا می کند.

32.1) اسپرینکلر پوشش گسترده

اسپرینکلر پوشش گسترده همانطور که از نام آن مشخص است مساحت تحت پوشش بیشتر را نسبت به دیگر اسپرینکلر ها، اسپری می کند.

33.1) اسپرینکلر پاسخ سریع (QR)

این اسپرینکلر دارای حباب شیشه ای است که سرعت عملکرد بالاتری نسبت به دیگر اسپرینکلر های پاسخ استاندارد دارد.

اسپرینکلر های پاسخ سریع دارای نرخ پاسخ زمانی 50 (متر-ثانیه)2/1 و یا کمتر است و که برای مقاصد مورد نظر استفاده می شود. استفاده از این نوع اسپرینکلر سبب کاهش قابل توجه ناحیه طراحی و بدنبال آن آبدهی پمپ و حجم مخزن ذخیره خواهد شد.

34.1) اسپرینکلر مسکونی (Residential)

اسپرینکلر مسکونی به نوعی اسپرینکلر پاسخ سریع با نرخ پاسخ زمانی 50 (متر-ثانیه)2/1 و یا کمتر است. این نوع اسپرینکلر برای محافت از واحدهای مسکونی مورد استفاده قرار می گیرد.

35.1) اسپرینکلر اسپری کننده

این نوع اسپرینکلر توانایی خوبی (قابل قبول) در کنترل طیف گسترده ای از گروه های مختلف آتش سوزی را دارد.

36.1) اسپرینکلر اسپری کننده استاندارد

اسپرینکلری که منطقه تحت پوششی مطابق با جداول 4-5-1-الف، ب و ج داشته باشد.

37.1) واحد مسکونی (برای نصب و راه اندازی اسپرینکلر)

واحد مسکونی را می توان به واحدی گفت که دارای یک یا چند اتاق برای زندگی یک یا چندین نفر باشد که شامل امکاناتی نظیر (آشپزخانه، پذیرایی، سرویس بهداشتی، اتاق خواب و …) است.

نحوه ی تماس با شرکت صحاب
نحوه ی تماس با شرکت صحاب

38.1) اتاق کوچک

اتاق کوچک در تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق به اتاقی در محیط کم خطر که سازه ای غیر مسدود کننده داشته و مساحت آن کمتر یا برابر با 75 متر مربع است می گویند.

39.1) ارتفاع سقف (Ceiling Height)

فاصله بین کف تا وجه زیرین سقف یا بام در یک ناحیه می باشد.

40.1) سقف مسطح

سقفی پیوسته که در یک صفحه قرار داشته باشد.

41.1) سقف افقی

سقفی که شیب آن برای یا کمتر از 1 در 6 (16.6 در صد) باشد.

42.1) سقف شیب دار

سقفی که شیب آن بیشتر از 1 در 6 (16.6 درصد) باشد.

43.1) سقف صاف

سقفی که در آن برجستگی و یا تورفتگی قابل ملاحظه ای وجود نداشته باشد.

44.1) سیستم لوله کشی اسپرینکلر

سیستمی که شامل شبکه لوله کشی مطابق با استاندارد های مهندسی محافظت در برابر آتش طراحی شده را سیستم لوله کشی اسپرینکلر می گویند که شامل :

  1. اسپرینکلر
  2. منبع تامین آب
  3. شیر کنترل
  4. هشدار دهنده جریان آب
  5. شیر تخلیه

است.

این تجهیزات توسط حرارت آتش فعال می شود و آب را روی منطقه آتش سوزی تخلیه می کند.

در ساختمان ها در صورت بروز حریق تنها اسپرینکلر هایی که در مجاورت حریق هستند فعال می شوند. برخلاف تصور عامه مردم تمامی اسپرینکلر ها با هم فعال نمی شود.

بر اساس بررسی در ساختمان هایی که دچار حریق شده اند و این ساختمان ها دارای اسپرینکلر خودکار هستند به ندرت کسی دچار سوختگی شدید یا فوت شده است.

45.1) سیستم طراحی شده بر اساس محاسبات هیدرولیکی (Hydraulically Designed System)

سیستم اسپرینکلری که در آن سایز لوله ها بر اساس محاسبه افت فشار آب در شبکه لوله کشی تعیین میشود. بر اساس این روش به ازای هر واحد سطح کف فضای طراحی مقدار مشخصی از آب باید تخلیه شود.

طراحی سیستم اسپرینکلر بر اساس محاسبات هیدرولیکی منجر به کاهش قابل توجه سایز لوله ها و هزینه های لوله کشی سیستم شده و ارجحیت دارد.

46.1) سیستم لوله کشی با جداول پیش تعیین شده (Pipe Schedule System)

سیستمی است که اندازه و سایز لوله ها براساس جدول بر اساس طبقه بندی تصرف و تعداد اسپرینکلرها تعیین شده انتخاب می شود.

توجه :: طراحی با این روش عموما منجر به افزایش هزینه ها می شود.

47.1) سیستم اسپرینکلر لوله تر (Wet Pipe Sprinkler System)

این سیستم شامل اسپرینکلر خودکار که به سیستم لوله کشی متصل است و سیستم لوله کشی به منبع آب متصل میشود. در این نوع آب درون لوله ها و پشت اسپرینکلر وجود دارد. در این نوع سیستم پس از فعال شدن اسپرینکلرها در اثر آتش سوزی آب درون لوله سریعا تخلیه میشود.

48.1) سیستم اسپرینکلر لوله خشک (Dry Pipe Sprinkler System)

این سیستم دارای اسپرینکلرهای خودکار که به یک سیستم لوله کشی که درون لوله ها حاوی هوا یا نیتروژن تحت فشار متصل بوده. در هنگام فعال شدن اسپرینکلرها و به محض کم شدن فشار هوا یا نیتروژن درون لوله ها، یک شیر مخصوص (تحت عنوان شیر لوله خشک) توسط فشار آب سیستم، باز شده و آب درون لوله ها جریان پیدا می کند و سپس از اسپرینکلر ها خارج می شود.

49.1) سیستم اسپرینکلر پیش عملکرد (Preaction Sprinkler System)

این سیستم دارای اسپرینکلرهای خودکار که به سیستم لوله کشی که دارای هوا (تحت فشار یا غیر تحت فشار) که در آن فرمان باز شدن شیر اصلی آب به کمک سیستم اعلام حریق صادر می گردد متصل است.

50.1) شیر تنظیم فشار (Pressure regulating valve)

وسیله ای که با هدف کاهش، محدود کردن و تنظیم فشار آب طراحی شده است.

51.1) شاخه ها (Branch Lines)

در تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق در مورد شاخه ها را به لوله هایی که آب اسپرینکلرها را به طور مستقیم تامین می کند.

52.1) لوله های اصلی (Cross Mains)

لوله های اصلی در تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق به لوله هایی که آب شاخه ها را به طور مستقیم تامین می کند.

53.1) لوله های اصلی تغذیه کننده (Feed Mains)

لوله هایی که لوله های اصلی را به طور مستقیم یا از طریق رایزرها تغذیه می کند.

54.1) سیستم های نظارتی هشداردهنده (Supervisory Device)

تجهیزاتی که برای نظارت شرایط و وضعیت اجزاء شبکه اسپرینکلر خودکار و آب آتش نشانی و … طراحی شده است.

55.1) هشدار دهنده جریان آب (Waterflow Alarm Device)

وسیله ای که با استفاده از تشخیص حرکت آب در سیستم به صورت مکانیکی یا الکتریکی تجهیزات مورد نظر هشدار دهنده شنیداری یا دیداری را فعال می کند.

56.1) ساختارهای مسدود کننده (Obstructed Construction)

ساختارهای مسدودکننده به ساختاری است که اجازه ی انتقال و عبور حرارت و یا توزیع آب شود و بر روی توانیی اسپرینکلر برای خاموش کردن حریق تاثیر می گذارد. این موانعی که  مانع از عبور حرارت میشود شامل : (ساختارهای پانلی مانند تیرها، خرپاها و سایر اجزا) است.

57.1) ساختارهای غیر مسدود کننده (Un-Obstructed Construction)

ساختارهای غیر مسدود کننده ساختاری است که در آن تیرها، خرپاها و سایر قطعات به گونه ای جانمایی شده باشند که مانعی برای عبور گرما و یا توزیع آب نداشته باشد و اسپرینکلرها بدون مشکل آب را برای اطفای حریق توزیع کنند.

ساختارهای غیر مسدودکننده، اعضای سازه ای افقی توخالی دارند که در آن، بازشوها حداقل70 درصد مساحت مقطع را تشکیل داده اند و فاصله بین اعضای سازه از یکدیگر بیشتر از m2.3 (𝑓𝑡 5/7) باشد.

58.1) گروه بندی ساختمان ها

در این دستورالعمل در تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق ، سه گروه ساختمانی بر اساس نوع و ساختار تصرف مطابق ذیل تعریف شده است. لازم به ذکر است این گروه بندی ها تنها منحصر به برخی الزامات این دستورالعمل بوده و قابل تعمیم به سایر دستورالعمل ها و استاندارد ها نمی ئباشد.

در خصوص سایر تصرفاتی که در این قسمت به آن ها اشاره نشده است، باید طبق نظر مقام قانونی مسئول عمل شود.

جدول 58.1 گروه بندی تصرفات بر اساس کاربری، ارتفاع و زیربنای کلی ساختمان

 مساحت(متر مربع)* ارتفاع ساختمان (متر)**کاربری مسکونی و اداری
زیر 48304830 تا 1000010000 و بیشتر
زیر 23 مترS1S2S3
23 تا 30 مترS2S3S3
30 متر و بیشترS3S3S3
 تجاری
زیر 12 متر ***S2S3S3
12 متر و بیشترS3S3S3
 صنعتی و انبار
نوع خطر تصرفزیر 10001000 و بیشتر
کم خطر و خطر معمولیS2S3
پر خطر و تصرفات خاصS3S3

*  منظور از مساحت، زیربنای کل کل ساختمان شامل تمامی طبقات و قسمت ها است.

** منظور از ارتفاع، فاصله کف آخرین طبقه تا تراز معبر دسترسی مجاور ساختمان است.

*** برای تصرفات تجاری حداکثر 2 طبقه که مجموع متصرفین آنها کمتر از 50 نفر باشد، می توان گروه ساختمان را S1 در نظر گرفت.

نحوه ی تماس با شرکت صحاب
نحوه ی تماس با شرکت صحاب

59.1) حداقل الزامات گروه بندی های مختلف

حداقل الزامات سیستم های اطفای حریق گروه های سه گانه ذکر شده در بند 58.1 مطابق جدول 59.1 می باشد. در شکل 59.1، نمای شماتیک یک سیستم اطفای حریق به همراه برخی متعلقات نمایش داده شده است.

جدول 59.1 حداقل الزامات سیستم های اطفای حریق تصرفات سه گانه

ردیفشرحتصرف S1تصرف S2تصرف S3
1پایش سطح مخزن آب و ارسال سیگنال خطا به سیستم اعلامPPP
2شیر قطع کن از نوع OS&Y ابتدای رایزرPP
3شیر قطع کن از نوع OS&Y در خط مکش پمپPP
4شیر قطع کن مجهز به نشانگر و قابلیت ارسال سیگنال نظارتPP
5زنگ هشدار مکانیکی در ابتدای رایزرP
6طراحی سیستم به روش محاسبات هیدرولیکیP
7فلوسوئیچفهرست شده*فهرست شدهفهرست شده
8شیرهای یک طرفه **استاندارداستاندارداستاندارد
9شیرهای قطع کن متعلقات اول خطاستانداردفهرست شدهفهرست شده
10شیر قطع کن OS&Yفهرست شدهفهرست شده
11پمپ و شیرآلات و متعلقات مربوطه***استاندارداستانداردفهرست شده
12شیرآلات و اتصالات داخل جعبهاستاندارداستاندارداستاندارد
13مجموعه قرقره شیلنگ و نازلفهرست شدهفهرست شدهفهرست شده
14اسپرینکلرفهرست شدهفهرست شدهفهرست شده
15مانومتر و شیر تست و تخلیهاستاندارداستاندارداستاندارد
16خاموش کننده دستیفهرست شدهفهرست شدهفهرست شده
توضیحات جدول 59.1

* پیش مطالعه این جدول، تعارف عبارات مورد استفاده در جدول، مورد مطالعه قرار گیرد.

** پیشنهاد می شود به منظور حصول اطمینان بیشتر، شیرهای یک طرفه در ساختمان های S2 و S3 از نوع فهرست شده باشد.

*** پمپ های مورد استفاده در ساختمان های S1 و s2 باید بر اساس (دستورالعمل ساخت مجموعه پمپ آتش نشانی) منتشر شده توسط سازمان آتش نشانی، ساخته شوند. در خصوص ساختمان های S3، مجموعه کامل پمپ باید فهرست شده بوده و از یکی از نهادهای ذی صلاح داخل یا بین المللی، دارای تاییدیه باشد.

استثنا تا اطلاع ثانوی، در راستای حمایت از سازندگان و تولیدات داخلی، به کارگیری پمپ های ساخته شده براساس دستورالعمل نذکور، صرفا برای ساختمان های اداری و مسکونی گروه S3 با مشخصات ذیل، بلامانع می باشد.

  • ساختمان فاقد هر گونه کاربری دیگر به جز اداری و مسکونی باشد.
  • ارتفاع ساختمان (تراز کف آخرین طبقه نسبت به معبر دسترسی)، کمتر از 45 متر باشد.
  • فاصله ایستگاه پمپاژ تا بالاترین مصرف کننده کمتر از 50 متر باشد.

لازم به توضیح است، سازمان آتش نشانی توصیه اکید می نماید به منظور دستیابی به ضریب ایمنی بالاتر، تمامی ساختمان های گروه S3 حتی در صورت احراز شرایط فوق نیز از مجموعه پمپ های آتش نشانی فهرست شده استفاده نمایند.

شماتیک سیستم اطفای حریق

2) تذکرات کلی

1.2) تعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق سیستم های اطفای آبی مطرح شده در این دستورالعملتعاریف مربوط به سیستم اطفای حریق، مربوط به ساختمان های با کاربری تجاری، مسکونی و اداری بوده و تعمیم آن به کاربری ها و تصرف های حساس نظیر پالایشگاه ها، نیروگاه ها، مراکز تسلیحاتی، انبارها و غیره مجاز نیست.

در این شرایط باید از کدها و استانداردهای معتبر و مرتبط جهت تکمیل مطالب این دستورالعمل استفاده گردد.

2.2) جهت تطابق با اتصالات مرسوم آتش نشانی تهران، کلیه اتصالات آتش نشانی به کار رفته در سیستم های اطفای حریق باید از نوع Storz باشد.

3.2) جهت کاهش و هزینه های اجرا و همچنین اطمینان از عملکرد صحیح سیستم، طراحی سیستم های اطفای حریق به روش محاسبات هیدرولیکی توصیه می گردد.

4.2) در این دستورالعمل به ملزومات طراحی و اجرای سیستم های اطفای دستی، شامل خاموش کننده های دستی و لوله های ایستاده (جعبه ها) آتش نشانی، سیستم اطفای آبی خودکار (شبکه بارنده)، مخازن ذخیره آب، پمپ ها، ادوات و شیرآلات کنترلی پرداخته خواهد شد.

4/5 (1 نظر)
ثبت دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام شما:*

وب سایت:

نظر شما: