همه چیز در مورد دتکتور دودی کانالی Duct Smoke Detector

0
همه چیز در مورد دتکتور دودی کانالی Duct Smoke Detector

دتکتور دودی کانالی (Duct smoke detector) یا دتکتور کانالی وسیله و یا تجهیزاتی است که برای تشخیص وجود دود در جریان هوای کانال های سیستم های کنترل هوا HVAC مورد استفاده قرار میگیرید.

داکت دتکتور کانالی یک دتکتور فتوالکتریک است که در مکان هایی مانند کانال های هوا نصب می شود و هوای موجود درون کانال یا درون داکت را مورد بررسی قرار میدهند و در صورت وجود دود درون هوا دتکتور شروع به اطلاع می کند.

جهت خرید دتکتوردود کانالی یا داکت دتکتور با کارشناسان صحاب تماس بگیرید. جهت اطلاع بیشتر در مورد انواع دتکتور بر روی لینک کلیک کنید.

نحوه ی تشخیص دتکتور دود کانالی

دتکتور کانالی یا دتکتور تونلی متشکل از : (دتکتور و لوله جهت نمونه برداری از هوا و هدایت آن درون دتکتور است) است. که دتکتور کانالی را در داخل کانال یا بر روی کانال یا داکت نصب میکنند و لوله های هوا که درون داکت یا کانال است هوای آن جا را به دتکتور هدایت می کند.

در صورت وجود دود درون هوای کانال یا داکت دتکتور به پنل، اعلام حریق می کند.

دتکتور دودی کانالی در مکان های مانند :

  1. داخل داکت
  2. روی دیواره های کانال
  3. بیرون کانال هوا

کاربرد آشکارساز کانالی :

هدف از نصب دتکتور کانالی جلوگیری از خسارت های جانی و مالی حاصل از آتش است و همین طور محافظت از سیستم های تهویه مطبوع در برابر آتش است.

دتکتورهای دودی کانالی دارای استفاده های بخصوصی هستند که در هنگام استفاده باید به چند مورد توجه کرد که شامل :

  • نباید دتکتور دودی کانالی جایگزین دتکتور دود معمولی شود (باید این دتکتورها در کنار هم نصب شود)
  • آشکارساز کانالی جایگزین برای کشف و هشدار زودهنگام نیست.
  • کاشف دود کانالی نباید به عنوان جایگزین سیستم اعلام حریق استفاده شود.

برای تشخیص دود در محیط می توان از دتکتور های دودی (نقطه ای، خطی و مکنده) استفاده کنیم. نکته ی قابل توجه این است در هنگام خاموش بودن سیستم هواساز دتکتور دود کانالی کاربردی ندارد و در صورت وجود هوا درون کانال میتواند به کار خود ادامه دهد.

قابل ذکر است اگر فیلتر هوا آلوده باشد و تمیز نباشد باعث می شود جریان هوا محدودشود و این امر سبب پایین آمدن کارایی دتکتور دودی کانالی میشود.

محدودیت های استفاده از دتکتور کانالی :

اگر هوای پر از دود درون ساختمان به وسیله مکنده های هوا، هوای تمیز را وارد ساختمان کنند باعث رقیق شدن دود می شود  وو از غلظت دود کاسته می شود که این امر سبب می شود که دتکتور دودی کانالی دود ناشی از حریق را تشخیص ندهد در این مواقع باید از دتکتور دود فضای باز به جاز دتکتور دود کانالی استفاده کرد. در این جا باید به این نکته توجه کرد که از دتکتور دود کانالی نباید به عنوان ابزار حفاظتی برای محیط باز استفاده کرد.

اگر سیستم تهویه مطبوع خاموش باشد ممکن است دود از فضای باز به سمت دتکتور کانالی کشیده نشود و دود توسط آشکارساز کانالی تشخیص داده نشود.

تجهیزات دتکتور دود کانالی :

  1. دتکتور دود نقطه ای
  2. محفظه
  3. لوله ی نمونه گیری

معمولا دتکتور دود کانالی را دورن کانال نصب نمی کنند مگر اینکه برای این کار مورد تایید قرار گرفته باشند. لوله های نمونه گیر هوا مستقیما هوای داخل کانال را به دورن دتکتور انتقال می دهد و سپس با استفاده از لوله دیگر هوا را به داخل کانال بر میگردد.

محل نصب دتکتور دود تونلی در سیستم کانال هوا

سیستم هوای تغذیه (هوای رفت) : طبق استاندارد NFPA در سیستم هوای رفت مکانی که نصب آشکارساز دودی کانالی الزامی است باید دتکتوری انتخاب شود که برای کار در سرعت هوای موجود مورد تایید استاندارد باشد و باید در قسمت پایین دست جریان فن و فیلتر نصب و راه اندازی شود.

استثنا های موجود :

1. در مکانی که کانال هایی هوا از مکان هایی که هیچ سرویسی نمیدهید این کانال ها عبور کندنیاز به نصب دتکتورهای اضافی نیست.

2. در مکان هایی که کانال هوا از فضاهایی که به آنها خروجی داده نشده است عبور کند، نسازی به نصب دتکتور اضافی نیست.

3. در مکان های تحت پوشش و حفاظت دتکتور دود در تمامی مکان ها که توسط یک سیستم هوای برگشت سرویس دهی میشود به میزان کافی نصب شده باشد، نصب دتکتور کانالی در سیستم هوای برگشت الزامی نیست.

جانمایی و نصب دتکتور در کانال های هوا :
  • در صورتی که تمایل به نصب کاشف دود کانالی درون کانال هوا دارید باید تاییدیه آن را گرفته باشید.
  • دتکتور ها را باید به گونه ای نصب کرد که نمونه مناسبی از جریان ها را دریافت کنند.
نصب دتکتور باید به شیوه های زیر باشد:
  • نصب دتکتور باید محکم و مستحکم باشد و درون داکت نصب شود.
    • نصب دتکتور بر روی دیواره های کانال باید علاوه بر محکم و مستحکم بودن باید به گونه ای باشد که حسگرها به درستی داخل کانال وارد شود.
    • در صورت نصب دتکتور در بیرون کانال باید لوله نمونه گیری مستحکم درون کانال نصب گردد.
    • نصب بیم دتکتور در امتداد طولی کانال
  • دتکتور ها باید طبق استاندارد نصب شود و جهت دسترسی به دتکتور ها باید مطابق با استاندارد NFPA90 درب های دسترسی در آن مکان جهت تمیز کردن و تعمیرات استفاده کرد.
  • محل نصب دتکتور دودی کانالی باید به صورت کاملا واضح و مشخص در مکانی ثبت شود.
  • دتکتور هایی که خارج از کانال نصب شده اند باید از یک لوله که داخل کانال است برای هدایت هوا به کاشف استفاده شود باید به گونه ای طراحی و نصب و راه اندازی شود که امکان تشخیص هوا را داشته باشد.
  • دتکتور های کانالی یا داکت دتکتور ها باید برای محدوده سرعت هوا، دما و رطوبت موجود که دتکتور را در آنجا نصب میکنیم دارای مجوز و تاییدیه باشد.
  • تمامی سورخ ها و درزهایی که برای نصب دتکتور و لوله هوای دتکتور در کانال برگشت ایجاد میشود باید درزگیری و بطور کامل هوا بند شود.
  • در مکان هایی که دتکتور داکت در نقاط کور نصب شده باشد یا ارتفاع نصب آن از زمین بیشتر از 3 متر باشد یا چراغ نشانگر LED دتکتور در معرض دید نباشد مثل اینکه در زیر سقف کاذب باشد. کاشف دود کانالی باید دارای نشانگر مخصوص از راه دور باشد و در محلی نصب شود که مورد تایید مراجع ذی صلاح باشد.

استاندارد NFPA برای دتکتور دود کانالی :

استانداردهای NFPA 90A، NFPA 92، NFPA 101 استانداردهای مرتبط با دتکتور دودی کانالی است.

تعمیر و نگهداری از دتکتور کانالی :

 در شرایط معمولی لازم است سالانه دتکتور را مورد بررسی قرار بگیرید امام در مکان های نامناسب ممکن است بازه بازدید  و چک کردن سلامتی کاملا متفاوت و زودتر باشد.

توجه کنید در زمان تعمیر و بررسی دتکتور باید سیستم به صورت موقت خاموش باشد. زون مورد نظر که دتکتور بر روی آن نصب است در هنگام تعمیر باید بهتر است غیر فعال کنید تا از آلارم های کاذب جلوگیری شود.

لازم است در هنگام بررسی و چک کردن دتکتور حساسیت دتکتورها را مورد بررسی قرار دهید اگر حساسیت دتکتور ها در محدوده مشخص و درست نباشد باید آن را تنظیم کرد.

در هنگام تعمیر و نگهداری دتکتورها نکات دیگری را نیز باید مورد بررسی قرار داد که به شرح زیر است:

  • باید بررسی شود که سوراخ و شکافی در کانال و در نزدیکی آشکارساز یا لوله های نمونه گیر هوا وجود نداشته باشد.
  • باید بررسی شود که درون لوله های نمونه گیری هوا، گرد و غبار و یا آلودگی وجود نداشته باشد.
  • باید بررسی شود بر روی صافی ها و چمبرهای دتکتور هیچ گونه گرد و غبار و یا آلودگی وجود نداشته باشد.
  • باید پیچ ها و اتصالات وصل شده به دتکتور به کانال محکم باشد

روش های بررسی دتکتور ها طبق استاندارد NFPA72 :

  • تمامی دتکتور های کانالی طبق استاندارد NFPA باید به صورت سالیانه چک شوند.
  • تمامی دتکتور ها باید سالیانه از نظر ورودی دود به محفظه حسگر و هشدار دتکتور ها مورد بررسی قرار گیرد. برای اطمینان از کارکرد دتکتور بهتر است از دود واقعی یا ابزارهای تست داکت دتکتور استفاده کرد.
  • سالیانه حساسیت هر دتکتور باید مورد بررسی قرار بگیرید در صورتی که حساسیت دتکتور درست باشد می توان بررسی مجدد دتکتور را تا 5 سال به عقب انداخت.
  • در زون ها و یا دتکتورهایی که آلارم کاذب زیادی وجود دارد باید در هنگام تست دتکتور کانالی آزمون کالیبراسیون هم انجام گیرید.
  • در صورت تست هر دتکتور کانالی در صورت تغییر حساسیت آنها باید دتکتور تمیز و یا کالیبره شده و یا تعویض شود.
  • حساسیت هر دتکتور را باید با تجهیزاتی که غلظت مشخصی دارند مورد تست قرار داد. بهتر است از آتش واقعی برای تست آشکار ساز دود استفاده نشود. اگر با آتش واقعی حساسیت دتکتور را مورد بررسی قرار داد نمی توان عملکرد درست حساسیت دتکتور را اندازه گیری کرد. بهترین روش تست این نوع دتکتور روشی است که شرکت سازنده آن را پیشنهاد داده است. همینطور استفاده از بمب دود های موجود که دود ایجاد میکند توصیه نمی شود.

قیمت آشکارساز کانالی یا قیمت دتکتور دودی کانالی :

برای آگاهی از قیمت دتکتور نمونه بردار هوا ابتدا باید محلی که می خواهید این سیستم اعلام حریق نصب و راه اندازی شود مورد بررسی قرار بگیرید تا کارشناسان فروش طبق بررسی کارشناسان فنی تعداد استفاده از دتکتور های کانالی و استفاده از تجهیزات برای نصب و راه اندازی بر آورد شود و سپس هزینه خدمتتون اعلام شود.

برای آگاهی بیشتر با کارشناسان فنی و فروش شرکت صحاب تماس بگیرید تا بتوانید با توجه به کارشناسی دقیق بتوانید بهترین خرید آشکارساز کانالی را داشته باشید.

4.5/5 (2 نظر)
ثبت دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نام شما:*

وب سایت:

نظر شما: